ILEANA MĂLĂNCIOIU

ILEANA MĂLĂNCIOIU

(1940 – )

Nascuta la 23 ianuarie 1940 in comuna Godeni, judetul Arges, Ileana Mălăncioiu e una dintre vocile cele mai grave si mai profunde ale liricii româneşti .
Este licentiata in filosofie a Universitatii Bucuresti, promotia 1965; in 1975 işi ia doctoratul cu o teza despre tragic.  A debutat cu poezie in revista „Luceafarul”, in . Se manifesta deopotriva in poezie, publicistica, eseistica, traduceri. Vocea ei lirica inconfundabila este rasplatita cu laurii cuveniti: volumul “Crini pentru domnisoara mireasa” (1973) va fi incununat cu Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Romane; volumele de poezii “Peste zona interzisa” (1979) si “Urcarea muntelui” (1985) sunt distinse cu Premiul Uniunii Scriitorilor, ca si volumul de publicistica Crima si moralitate (1993); Linia vietii (1982) primeste Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. 
Opera sa se face cunoscuta peste hotare; i-au aparut doua editii bilingve (franceza si engleza).  In 1995 i-a fost tiparit in Suedia volumul Skarseldsberget (Muntele-purgatoriu), intr-o versiune semnata de Gabriela Melinescu, Agneta Plcijel si Dan Shafran. Grupaje semnificative din poemele sale au aparut in reviste si antologii din Elvetia, Italia, Egipt, Franta, Austria, Irlanda, S.U.A. in peisajul poetic actual se distinge ca o voce lirica de unica si autentica vibratie.  La 15 ianuarie 1996, in Biserica Uspenia de la Botosani, i-a fost decernat Marele Premiu National „Mihai Eminescu” pentru intreaga activitate.   

Editura Proema a publicat  în limba arabă selecţii din lirica poetei în  cadrul colecţiei “Biblioteca arabă”, în volumele: