V R. Ghenceanu

V. R. Ghenceanu
(1939 – 2006)

Vasile Radu Ghenceanu s-a născut în data de 17 mai 1939 în localitatea Doh din Sălaj, dar şi-a legat existenţa de mirificul topos maramureşean. A absolvit Şcoala Normală de Învăţători din Oradea, Institutul Pedagogic de 3 ani din Baia Mare şi Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A lucrat ca învăţător la Nuşfalău, apoi ca profesor în satul Doh şi Baia Mare. A fost metodist la Casa de Creaţie, inspector la Comitetul de Cultură, director al Teatrului Dramatic din Baia Mare. Dincolo de acest periplu existenţial destul de sinuos, V.R. Ghenceanu s-a impus în conştiinţa publică îndeosebi prin activitatea sa de gazetar, desfăşurată în paginile cotidianului Graiul Maramureşului. Timp de mai multe decenii, prestigioasa pagină culturală a ziarului s-a legat îndeosebi de numele lui. Era firesc ca, după o experienţă publicistică de o viaţă, V.R. Ghenceanu să se numere printre membrii Uniunii Scriitorilor şi printre  dascălii de la catedra de jurnalistică a Universităţii „Vasile Goldiş”, filiala Baia Mare. La fel de firească a fost şi cooptarea sa în redacţia revistei Nord Literar, unde a reuşit să îşi imprime puternica personalitate asupra publicaţiei. Mai trebuie amintit apoi neapărat şi faptul că V.R. Ghenceanu a fost consilierul unor edituri precum Gutinul şi Proema, devenind redactorul unui număr impresionant de cărţi (peste 140). Debutul publicistic din 1966 (în revista Familia) a marcat începutul unei activităţi literare de excepţie. De-a lungul timpului, V.R. Ghenceanu a colaborat la aproape toate revistele de prestigiu din ţară.
A debutat editorial în anul 1967 cu volumul de versuri “Cântece pentru inima tânără”la Editura Tineretului.  Au urmat numeroase alte lucrări, ce au sporit în timp prestigiul scriitorului:
“Cartea literelor mari, – versuri, 1970, 5 ediţii (Editura Gutinul 1995 şi 2000, Editura Proema, 2004), “Ora locală”- versuri, Editura Dacia, 1978, “Paralele şi memorie”- note de călătorie, Editura Gutinul, 1992, “Vindecarea de melancolie-eseuri, note de călătorie, interviuri, colaje, Editura Gutinul, Baia Mare,1996, “Însemnaţi de uitare” – poeme, Editura Omega 1997, Complexul de egalitate – poeme, Editura Dacia, 2002
 

La editura Proema a publicat volumele:

  • “Grădinile din fereastră sau Călătoria ca stare de spirit”, 1998 ,
  • “O viaţă pentru muzică.Convorbiri cu Ion Săcăleanu”, 1999,
  • “Dreptul la singurătate. Scriitor la ziar” – eseuri, 2001),
  • “Comentarii de sămbătă” – eseuri, 2004,
  • “Jurnal de scriitor sau desacralizarea continuă” – 2007 (publicat postmortem

Începând cu anul 1995, până la trecerea sa în nefiinţă, a fost redactorul de carte al editurii